Foto : Has Jan
Pernah dengar atau pernah makan tak Kek Batik Cheese yang ranggup ? Kalau belum pernah saya nak share resepi yang saya ubah suai sendiri ni. Saya tak pasti samada dah ada yang guna resepi yang sama macam yang saya gunakan atau tidak , tapi setakat yang pernah saya dapat kebanyakkan nya menggunakan biskut marie. ok jangan sembang panjang-panjang , jom kita tengok bahan-bahannya.
KEK BATIK CHEESE CRUNCHY
BAHAN-BAHAN
VICO
SUSU PEKAT
SUSU CAIR (tin)
BUTTER (saya guna buttercup)
BISKUT -->> CHEESE MASIN & YANG BERINTI CHEESE
TELUR (1 biji )
CARA-CARA
**API PERLAHAN YE
Panaskan butter (1/2 )
bila dah cair , masukkan susu pekat 1/4 tin dan susu cair 1/4 cawan (bukan 1/4 tin ye) * jika suka manis boleh gunakan susu pekat sahaja 1/2 tin .
Gaul hingga bahan2 di atas cair dan sebati
kemudian Masukkan vico (2 cawan ) * jika nampak terlalu cair tambah lagi
gaul hingga sebati
kemudian Masukkan telur (1 biji) * jangan lupa cuci dulu telur
Bila semua bahan sudah cair dan sebati di dalam kuali
masukkan biskut yang sudah di patah2 sedikit demi sedikit
hingga semua menjadi likat .
Tutup api , tuangkan bahan2 tadi ke dalam loyang atau bekas yg sesuai .
Lenyek2 kan bahan2 tadi di dalam loyang/bekas hingga mampat .
**
Tambahan :
Anda boleh juga taburkan cheese diatas bahan2 tadi atau boleh juga letakkan coklat cair diatasnya .
Simpan di dalam peti sejuk selama 1 jam atau hingga keras .
Taraaa...dah siap
senang kan tak sampai 10 min pun .
Selamat mencuba !
Has Jan
Bicara Dari Hati
(Aunialya.Boutique)
No comments:
Post a Comment